PRI, leven vanuit liefde, compassie en verbinding

Fragmenten uit mijn Nepal-reisdagboek

nepalfoto

Lichaam en geestig (zit, bid en wordt wakker)

Soms word ik somber van honden, van trouwe, zielige hondenogen. Ik kan ook somber worden van mensen, van “arme” mensen, die apathisch voor zich uit staren en niets aan het doen zijn. In Nepal zijn veel honden. En veel mensen die – in materieel opzicht – veel minder hebben dan wij. Toch word ik hier – in Kathmandu – vrolijk in plaats van terneergeslagen, ja zelfs energiek en ontspannen. Zoals veel van de mensen en honden hier.

Stof, overal stof en wielen, van allerlei soorten voertuigen. Overal getoeter en veel stof en vreemde geuren. Hier en daar een loslopend rund, midden in het verkeer, rustig als een mediterende monnik, met een wijze, diepe blik. Tussen alle motoren, lawaai, vrachtwagens, getoeter en (bak-) fietsen met koopwaar: water, groente en fruit. En stof, veel stof. Tot nadenken. Over wat ik belangrijk vind in mijn leven.

FB nepal buddha

Bidden in de stupa

Eén van de mooiste plekken uit deze reis is voor mij het gebied rond de grote stupa (Boeddhistische tempel). Mensen (inwoners, monniken, toeristen) die met de klok mee de stupa ronden en daarbij de gebedstrommels laten draaien. Monniken in opleiding die oefenen met gebeden en muziek; winkeltjes met van alles met Boeddha. De religiositeit loopt en ligt hier figuurlijk en letterlijk op straat: bakjes van bladeren met rijst en bloemen als offer; tempeltjes met kaarsjes op iedere hoek.
Als we, na enkele dagen, ons intrek nemen in een klooster zet ik mijn wekker op kwart voor vijf. Voor het eerst in mijn leven sta ik zonder snooze op en veertien minuten later zit ik samen met mijn reisgenoten aan de rand van de gebedsruimte waar iedere ochtend het rituele bidden en zingen plaatsvindt. Dichterbij het Boeddhisme (of was het Hindoeïsme, het onderscheid vind ik nog lastig) ben ik nog nooit geweest. Een warm muzikaal en religieus bad, een week lang iedere ochtend…

Op reis door, in en met ons lichaam

Daarna de ochtendwandeling: de zon is inmiddels (net) op en we groeten (“namaste”) de dorpelingen die op weg gaan naar hun dagelijkse bezigheden. Enkele malen ontmoeten we een kleine muziekgroep die – misschien vanwege het aankomende festival – op weg is naar een heilige plaats? Halverwege de wandeling gaan we even zitten in de zon, op de rand van een heuvel met voor ons de vallei van Kathmandu. En we mijmeren wat over ons leven. En ik denk aan de wandeling in Saou, op maandagochtend. Vervolgens de yoga: in een mooie kloosterkamer gaan we een uur op reis door, in en met ons lichaam. Met alle aandacht en adem die we hebben. Nog voor het ontbijt (dat enkele dagen alleen bestaat uit sap) hebben we de wereld in ons en rondom ons verkend en ervaren. Dat is ook mijn thema van deze reis: het ontdekken en onderzoeken van de wereld om me heen en in mezelf. Binnen en buiten zoeken naar verbinding en zingeving. Voor mezelf en voor iedereen om me heen; voor en met elkaar.

PRI en Hearthmath

De workshops PRI en Heartmath die plaatsvinden op de dagdelen die volgen brengen me weer stapjes verder in mijn proces en geven bodem onder en verdieping in mijn zoektocht naar mijn ware zelf. Een mooiere omgeving en liefdevollere ambiance kan ik me nauwelijks voorstellen. Hoewel, als ik naar buiten kijk vanuit de werkruimte, niet in de richting van de Himalaya, maar de andere kant op en ik sluit mijn ogen een klein beetje dan zie ik drie bergtoppen, bijna als Les Trois Becs in Grane.

FB nepal hima

Verbinding

Deze Nepalreis heeft grote indruk op me gemaakt en sporen achtergelaten. Mijn ochtendritueel heb ik voortgezet, niet om kwart voor 5 maar om kwart over 6, maar toch… met meditatie, yoga en aandacht. Ik heb me kunnen verbinden met het land, de mensen, de spirituele energie en met de groep, met Ingeborg, Robert (van Heartmath) en Flip en met – één van de hoog(s)tepunten - het dak van de wereld waar we naar toe gevlogen zijn.
“Energy flows where the attention goes”. Alles draait om aandacht en verbinding, naar binnen en naar buiten. Met mezelf en met de ander. In het hier-en-nu. Want dat is voor mij de “Nepalese”-boodschap en betekenis. Anders gezegd: Our voices will ring together/ Until the twelfth of never / We all will live love forever, as one (Earth Wind & Fire).


Chris (de Bruin)

 

button terug naar andere blogs