PRI, leven vanuit liefde, compassie en verbinding

Effect van kinderen krijgen op je relatie

PB Blog effect kinderen op relatie

Een ervaringsverhaal

De komst van een kindje heeft natuurlijk impact op je relatie. Gelukkig maar! Want een baby is een groot geschenk. Als kersverse ouders is het samen zoeken naar hoe je zoveel mogelijk aan de behoeften van je kindje kunt voldoen. Los van de verwachte impact kan de komst van een kindje ook hele andere dingen raken. Dingen waar je je vaak niet eens bewust van bent, maar die grote invloed kunnen hebben op hoe je omgaat met je kindje en je relatie.

Samen zwanger

Mijn man en ik wilden beiden dolgraag kinderen. Vanaf het begin van onze relatie was dat duidelijk. Ook dat we hier niet te lang mee wilden wachten. We waren eind 20 toen we elkaar leerden kennen en wilden het liefst jong kinderen. Wij konden dan ook ons geluk niet op toen ik al vrij snel zwanger bleek te zijn. Tijdens de zwangerschap hebben wij zoveel mogelijk alles samen beleefd. Hielden we samen bij wat de ontwikkeling van ons kindje was, gingen samen naar iedere controle, genoten van alle schopjes en bewegingen in mijn buik. Mijn ochtendmisselijkheid, stemmingswisselingen en bekkeninstabiliteit werden door hem liefdevol opgevangen. Onze relatie was nog nooit zo close. Dit veranderde naar het eind van de zwangerschap toe. Ik werd afstandelijker, in mezelf gekeerd. Begon steeds minder te delen hoe het mij en onze dochter ging. Inmiddels was bekend dat het een meisje was. Onbewust hoopte ik dat de bevalling nog even op zich zou laten wachten. Voor mijn gevoel zou het na de bevalling allemaal anders worden. Opeens had ik het gevoel dat er gevaar dreigde, alsof ik ook iets te verliezen had.

Emotioneel alleen na bevalling

Vlak na de geboorte van onze dochter werd het gevoel van alleen willen zijn met haar dan ook alleen maar sterker. Ik wilde niemand bij haar in de buurt, ook mijn man niet. Dit was uiteraard zeer verdrietig voor hem. Niet alleen was het moeilijk voor hem op deze manier een band op te bouwen met zijn dochter, hij was ook mij als partner kwijt. En ook de vrienden die probeerden te begrijpen wat er aan de hand was stuitten bij mij op een soort bunker, waarbinnen ik voor mezelf en onze dochter een fijne wereld had gecreëerd. Dat dacht ik tenminste.
Zelf dacht ik dat dit een logische beweging was en dat dit door de hormonen kwam, die zorgden er nou eenmaal voor dat ik mijn dochter wilde beschermen. Maar beschermen tegen haar eigen vader? Daar voelde ik gelukkig ook dat er iets niet klopte, er moest iets anders geraakt zijn. Door het te onderzoeken voelde ik al gauw welke oude pijn er geraakt was. De zwangerschap en de geboorte van onze dochter had in mij een liefde losgemaakt, zó intens en zó zuiver, dat wilde ik hoe dan ook vasthouden. Na haar geboorte was ik bang om dit te verliezen. Ik was bang als ik haar moest delen met anderen, ik die liefde voorgoed kwijt zou raken. Dat er dan een leven zonder liefde in het vooruitzicht lag.

De weg eruit

Gelukkig herkende ik dit met de nodige hulp op tijd en door te voelen dat dit nu helemaal niet aan de orde was ben ik er weer uitgekomen. Want uiteraard was het niet mijn bedoeling om mijn dochter de liefde van haar vader te ontzeggen en andersom. Integendeel zelfs! Maar onbewust was ik dit wel aan het doen. Onbewust was ik die liefdeloze wereld waar ik zo bang van was en waar ik ooit in heb moeten overleven zelf aan het creëren. Terwijl er alleen maar heel veel liefde was en er niemand was die mij de liefde voor mijn dochter wilde afnemen.
Nu, 16 jaar later, zijn mijn man en ik helaas niet meer samen maar delen wij voor onze dochter nog steeds de liefdevolle zorg. Liefdevol naar haar en naar elkaar. Wat een andere wereld!

Herken je de sterke gevoelens die bij je opkomen rondom je zwangerschap en de geboorte van je kindje? Kun je wel wat hulp gebruiken bij zicht krijgen op waar jouw verleden je opvoeding beïnvloed? Neem dan contact op met een PRI therapeut.