PRI, vivre inspiré par l’amour, la compassion et en connexion

Burn-out

Hoe komt het dat we zo hard rennen?

Herken jij een of meerdere van de volgende symptomen? Hondsmoe maar ’s nachts niet kunnen slapen, buitenproportioneel emotioneel zijn, niet meer kunnen ontspannen, een hoge hartslag, griepachtige pijn in spieren of lymfeklieren, haaruitval, branderige ogen, trillingen in het lichaam, hoofdpijn, het ineens heel warm krijgen, RSI-klachten en moeite met concentreren. Als je (deels) jezelf hierin herkent, heb jij misschien wel een burn-out of ben je op weg om burn-out te raken. Mensen die burn-out raken, ervaren dit meestal als een totale shock want deze mensen zijn vaak juist zeer actief, werken heel hard, zijn perfectionistisch en stoppen niet voordat het goed is. De burn-out zie je niet aankomen, maar overvalt je. Je reservetank is leeg en je wist niet eens dat je op je reservetank reed.

Stressziekte

Burn-out is een stressziekte van deze tijd en overkomt mensen die altijd aan het ‘rennen’ zijn. Dat rennen lijkt op het eerste gezicht een positieve beweging. Je rent toch immers ergens naar toe? Je staat toch midden in het leven en werkt heel erg hard en staat vol in het leven? Dus je blijft rennen en je doet je best. Maar de waarheid is dat je ergens van wegrent.


Je bent (onbewust) toen je nog maar heel klein was terecht gekomen in een overlevingsmechanisme om hard te werken, om het goed te doen, om nog beter je best te doen….want als je dat zou doen, dan zouden ze je wel zien en zou er aandacht voor je zijn. Dat bovenmatig en steeds maar weer ‘je uiterste best doen’ is wat veel kleine kinderen (onbewust) gaan doen, als reactie op dat ze eigenlijk niet krijgen wat ze nodig hebben. Deze pijn van niet krijgen wat we nodig hebben als kind, kunnen we niet verwerken. Deze pijn heeft verdrongen te worden. Bijvoorbeeld dus door middel van hard te werken en daarmee weg te gaan van deze oude pijn.

Binnen PRI noemen we dit overlevingsmechanisme ‘Valse hoop’ afweer. Dit is een van de vijf afweermechanismen die er zijn. Als volwassene kunnen we regelmatig, zonder dat we het door hebben, gegijzeld raken in dit mechanisme van Valse hoop. En dus hard gaan werken (sporten, eten, slapen, studeren etc) om (onbewust) alsnog iets te krijgen dat we vroeger nodig hadden. Met mogelijk dus een burn-out tot gevolg. En het goede nieuws is, het hoeft niet meer, vroeger is voorbij.

PRI geeft je de tools om te herstellen van een burn-out, de echte oorzaak aan te pakken om er niet opnieuw in terecht te komen.

De sleutel tot herstel

Om te beginnen is het belangrijk dat je gaat accepteren dat je burn out bent en dat het herstel een tijdje gaat duren. Je heb er tenslotte ook een hele tijd over gedaan om zo uitgeput te raken. Je kunt er niets aan doen dat het je overkomen is omdat je gedreven werd door een oud overlevingsmechanisme. Geef jezelf nu de kans tot herstel.
Naast het onvermijdelijke stoppen met werken, rust nemen en dagelijks even wandelen kan PRI jou helpen om inzicht te krijgen in de onderliggende reden van al dat harde werken. Een PRI-therapeut kan jou helpen inzicht te krijgen in jouw valse hoop en waar de wortels van die valse hoop liggen. Na verloop van tijd komen lichaam en geest weer in balans en zal je veel minder het gevoel hebben dat je steeds zo hard moet werken om dingen goed, beter of perfect te doen. Wat een rust en wat een fijn gevoel zal dat geven!

Meer informatie